מרתון טבריה – תקציר ההיסטוריה של המרוץ הבינלאומי

אבי שטיין

סיפור המרתון 1977 – 2021

מרתון טבריה הבינלאומי, כולל אליפות ישראל, נערך ברצף במשך 43 שנים עד שנת 2021 ולא התקיים רק בינואר 2021 בגלל מגפת הקורונה. עד היום התקיימו בפועל 44 מהדורות מתוך 45 השנים בהם נועד להתקיים המרתון הוותיק מבין הפעילים בישראל.

המסלול במרתון הראשון היה מכפר נחום לעין גב. במרתון השני והשלישי המסלול היה מעין גב לגינוסר, עם כניסה לשבילי הקיבוצים בדרום הכנרת, כדי "להרוויח" עוד מרחק. במרתון הרביעי עד השישי – מעין גב עד לפני טבריה וחזור ומאז הוא רץ רק על הכביש הראשי, ההיקפי לכנרת.

החל מהמרתון השביעי המסלול הוא מהעיר טבריה (ממרכז העיר או ממלון גיא) לעין גב וחזור. שמו הוסב מ"מרתון הכנרת" ל"מרתון טבריה".  

ריצת המרתון הראשונה בישראל נערכה ב-1934 לנס-ציונה וחזור. שנה לאחר מכן, יצא המרתון השני בעקבות המכביה הראשונה בישראל. שנות מלחמת העולם והשואה, מלחמת הקוממיות וראשית כינונה של המדינה, דחו את היוזמה לארגון המרתון השלישי בארץ, עד לשנת 1956. 

מאז ועד המרתון בכנרת, התקיימו מרוצים במקומות שונים בארץ: תל-חי, המוחרקה עד עפולה, במושבי הדרום, מרוץ איש בנימין בשומרון (5 מהדורות) ואחרים. בכולם הייתה השתתפות דלה יחסית, של ספורטאים מקצועיים של אותם הימים. מעטים עסקו אז בספורט עממי בכלל ולאלה שרצו – המרתון נראה אתגר מורכב מדי, לא רק בארץ – אלא בעולם כולו.   

בשנות השבעים של המאה הקודמת, החלה מגמה של מרתונים המוניים בעולם כולו שזלגה לאט ארצה: מרתון ניו-יורק נוסד ב-1970 (127 רצים בלבד), ברלין ב-1974 ולונדון רק ב-1980.

את השינוי המהותי בהרגלי הרצים הארוכים בישראל – סימל המרתון הראשון בכנרת בשנת 1977, שהיווה תופעה ללא תקדים שהדהימה את שוחרי הספורט: 99 משתתפים, מהם 75 ישראלים התייצבו למרוץ. 78 רצים חצו את קו הסיום. ורנר דורנבאכר מגרמניה, קבע את שיא היסוד 2:19:33 שע'; יאיר קרני וזהבה שמואלי, היו אלופי ישראל הראשונים במסלול זה.

זו הייתה אבן דרך בהיסטוריה של הספורט התחרותי והעממי בישראל.

בשנות ה-80 נערכו בארץ גם מרוצי מרתון בירושלים ותל-אביב ההמוניים. אולם, רבים שמרו אמונים למרתון טבריה, הן בשל המסלול השטוח והמהיר והן בשל האווירה המיוחדת בו. המרתון בתל-אביב וירושלים פסקו בשנות ה-90, אך עדיין לא נרשמה קפיצה במספר המשתתפים, שמנו מאות בודדות.

דווקא חידוש מרוצי המרתון בשתי הערים הגדולות (2009), סימן פריחה כללית למרוץ המרתון: מרתון טבריה עבר (2010) לראשונה את אלף המסיימים. במקביל סיימו אלפי רצים גם את שני המרתונים האחרים ומרוצי מרתון נוספים שנוסדו או חודשו וניצלו את שפע המעוניינים.

נתונים אלו סימנו את הפריחה חסרת התקדים בהרגלי הריצה של האוכלוסייה בישראל, למרחקים מ-5 ק"מ ועד ל-42.2 ק"מ במרתון, שנמשכת עד היום. תצוין בעיקר ההצטרפות של אחוז ניכר של נשים בקרב הרצים. תרומתה של מגמה זו, מבורכת במישור הלאומי, בהקניית הרגלים חיוביים לנוער ובוגרים, הגשמה אישית ובריאות האוכלוסייה בישראל.

במשך השנים ידע מרתון טבריה מאבקים מרתקים, הישגים ודרמות. שיא הרצים המסיימים במרתון טבריה, נרשם בשנת 2016 – 2,012 מסיימים. בשיאים הביינלאומיים מחזיקים – בין הגברים פטריק טמבאווה (צרפת 2:07:30 שע') ובין הנשים – ביטי דויטש מישראל, שפרה ב-2021 (2:32:25 שע'), את שיאה העתיק של הצ'כית סטארובסקה מ-1992.

אלופי ישראל הבולטים במספר הזכיות – היו נילי אברמסקי (12 אליפויות) ואסף בימרו (8). 

במשך השנים התקיימו בטבריה, במקביל למרתון, מרוצי 12 ק"מ (תריסריון), 10 ק"מ ובשנים האחרונות גם חצי מרתון ומרוץ 5 ק"מ. כמו כן, התקיימו מרוצים מיוחדים לחיילי צה"ל ולתלמידי בתי ספר בעיר המארחת.

מספר המסיימים בטבלה, מתייחס לריצת המרתון בלבד.

* הנתונים בטבלה לעיל וברשימות המנצחים, נמסרו באדיבותו של עו"ד אריה קוקס ומסתמכים גם על הסטטיסטיקה המפורטת שערך במשך השנים, אנטוניו סנטורי ז"ל.